Voor beeldend kunstenaars die verder
willen groeien: Traject Blikopener

De Kolonie van Weldadigheid

De oude tuinbouwschool. Een heel geliefde plek op 8 km afstand van Steenwijk en ongeveer 20 km van Meppel vandaan. Ik ken het van alle keren dat ik er ooit langs gereden ben. Stille tuinen waren het, met oude allure.

Ik rijd het hek door. Ik sla af naar links en kom op het ‘cultuurplein’. Er zijn nog geen bordjes, maar de naam is al gegeven. Er fietst iemand langs met een schoffel in zijn hand. verderop lopen een paar mensen met een kruiwagen. Wandelaars fotograferen de tuinen.

Ik word verwacht bij de hoofdingang. Daar staan Ruud Slot en zijn vrouw me op te wachten. In de bestuurskamer spreek ik met een vijftal mensen. Terwijl we praten gaan er telefoons, moet iemand even weg, lopen er kunstenaars langs en zijn we er snel uit. Blik 21-22 en BlikPLus worden hier het komende jaar gehouden. Een jaartraject dat eindigt in Mei 2022 met een expositie in een deel van de tuinen. Een beetje zoals Reestzin, maar dan wel wat kleiner.

Ik vond dit filmpje uit 2016 op youtube: je ziet heel goed hoe de tuinen er nu (ietsje beter) bij staan. Er is meer leven en er zijn plannen. Net voor die plannen mogen wij nog … Zo leuk!