Bij het zoeken naar meer inzicht in mijn (kunstzinnige) proces heeft Francis me geleerd dat het tijdens dit proces niet erg is om je als een vis op het droge te voelen wanneer je maar voldoende vertrouwen hebt in je eigen ademinhoudkunst en weet waar je het water kunt vinden.

– Bouwien Bonkes | docent beeldend

''Tijdens de docentenopleiding beeldend werd ik vaak gestuurd door de mening van de leraren.

Dat kan ook niet anders: je moet natuurlijk ook gewoon een diploma halen. Door Blikopener ben ik weer op het spoor gekomen van wat ik zelf wil maken. Dit werk is een deel van mij.”

– Tienke Zijlstra | beeldend kunstenaar

En! Ik heb dingen gemaakt die vreemd/nieuw en tegelijkertijd zo eigen voelen. Meer dan ooit. Heel dankbaar.

 

– Sophie Thedinga /afgestudeerd docent beeldend  Artez /student fiosofie

De begeleiding betekende heel veel. Het was vallen en opstaan en dat kan alleen als het voor mij als een veilige omgeving voelde en dat was zo. Francis’ begeleiding is heel prettig, nooit oordelend maar wel eerlijk, ze begeleidde ons zo dat iedereen zich fijn voelde en ook verder kwam in zijn eigen proces. 

Traject Blikopener geeft een sterke duw om dichter bij je eigen werk te komen. Het geeft inzicht in wie je bent en wat je wilt vertellen als maker. Het heeft me geleerd dat je niet hoeft te oordelen, maar alleen te voelen dat het goed of slecht is, te kijken of het klopt en dat iedereen twijfelt en dat dat ook mag.

 

– Ankie van den Nieuwenhuijzen / opl. vormgeving Artez / docent en maker

Francis is een enorm vat vol kennis. Kennis over kunst, kunstenaars en het kunstwezen in het algemeen. Daarnaast bezit ze ook een grote mensenkennis.

Ze weet een veilige en prettige omgeving te creëren voor ieder individu. Laat mensen in hun waarde waardoor ze ook durven te falen of te twijfelen.

 

– Renske Keuper/afgestudeerd Artez/ Graphic Design

..Blikopener heeft me gegeven wat ik al had. Maar ook zelfvertrouwen, moed en nog veel meer. Ik weet veel beter wat ik wil en het heeft me weer plezier gegeven in het maken. Ik vond de begeleiding heel fijn en ongedwongen. Op een hele bedachtzame manier keken we naar werk en leerden we wat het werk communiceert ipv of het een goed werk is of niet. Dat gaf me veel inzichten..

– Claire Stringer docent beeldend | beeldend kunstenaar 

.. maar wat je ook presenteert of wel of niet afhebt, het is allemaal goed omdat het laat zien waar je mee bezig bent. Geen druk en geen oordeel. Dat is erg rustgevend en zorgt ervoor dat je echt met je eigen dingen aan de slag gaat en ze ook durft te laten zien.

– Saskia Dingelstad, vormgeefster | beeldend kunstenaar | klassieke academie

Ik zocht inzicht in mijn eigen werkproces om mijn werk meer betekenis te kunnen geven. De oplossing vond ik door mijn eigen thema centraal te stellen. Hierdoor zie ik de inzet van technieken nu als hulpmiddel, waar het voorheen een doel op zich was”.
Daarbij vond ik een hele respectvolle methode/manier om werk van anderen (ik ben docent) te bespreken (in te zetten bij peer-evaluaties).

– Janny Mensen | docent beeldend, textiel

Het traject bood me de mogelijkheid om mijn eigen werk te onderzoeken, kritisch te bevragen en heel veel uit te proberen. Ik kwam dichter bij mezelf en mijn verhaal. En het was fijn om tijd en ruimte in te bedden om te mogen maken.

Francis kijkt mee, komt vaak op een ander punt je werk in dan jijzelf en geeft daarmee vaak letterlijk een open blik. Anders leren kijken naar mijn werk en een open vizier houden is wat ze meegeeft.

– Lien van Nuil / beeldend kunstenaar

Dat er zoveel aandacht wordt besteed aan het creëeren van schoonheid maakt dat ik mij opgelucht voel. Ik vind de maatschappij waarin ik leef moeilijk te vatten en kunst kan mij dat doen vergeten.

In mijn werk deel ik nu de alledaagse schoonheid die voor iedereen te zien is en zo troostend mooi…… als je maar kijkt.

 – Nina Veluwenkamp / beeldend kunstenaar

“Eigenlijk zijn “vastlopen” “zelf onderzoek” “ondersteuning” “inspiratie” “hard werken” en “spiegel” woorden die in de tekst op de website verwerkt mogen worden wat mij betreft”.

“Blikopener biedt artistieke ruimte en reflectie om jezelf op diepere lagen te onderzoeken, om vervolgens weer verbinding te maken met de drijfveren waarom je hier überhaupt bent”.

 

– Monique / fotograaf, vormgeefster

Uitermate prettig vond ik het feit dat we zonder appgroep, zonder weet van elkaars achtergronden, elkaar leerden kennen via ons beeldend werk. Zonder oordeel of aannames.

– miranda van der zandt van der heijden somers
 / artist / designer / educator / curator

 

Een mooi proces met veel proberen, zoeken, miskleunen, koers vinden, ontsporen, weer op de rails komen, maat houden en een eindresultaat neerzetten.
En een voldaan gevoel betreffende het gezamenlijke traject  en resultaat.”

Dick Doorduin | fotograaf 

Blikopener is een uniek traject voor kunstenaars die zichzelf willen uitdagen. Francis heeft in de loop der jaren een ijzersterk concept ontwikkeld voor artistieke groei.  Het is een training in en met een groep met veel aandacht voor iedere deelnemer afzonderlijk.

Francis heeft een heel scherp oog, een luisterend oor en een sterk analytisch vermogen. En die drie kwaliteiten zet ze zo in dat jij jezelf naar een nieuw gebied in je kunstenaarschap brengt.

–  Peter Lamme / NAU 

Wil je ook een boost geven aan je eigen werk?

Vul onderstaand formulier in om meer informatie te krijgen over Traject Blikopener. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.